Back
LEHTIARVOSTELUJA ( Sarjakuva- Kalevala )
1900-luvun merkittävimmät sarjakuvat - 1999: Kalevala (Suomi)
-Laakisarjat Oy/ Tietopankki/ Sata tärkeintä
"...Huitula on tehnyt oikean urotyön.Hän ei petä Kalevalan perintöä vaan arvostaa sitä. Huitula on tehnyt alkuperäistekstille pilkulleen uskollisen tulkinnan, jollaista olisin kipeästi kaivannut 70-luvulla koulua käydessäni."
-Kari Salminen, Aamulehti (Allakka)
"...Huitulasta on kasvamassa seuraavan polven realistisen piirrosjäljen mestari Suomessa. Isot, pysäyttävät kansallisromanttiset maisemaruudut tuovat mieleen Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen maalaukset."
-Petri Hänninen, Savon Sanomat
"...Teoksen tyyli on tavattoman voimakas. Siinä ei ole kaihdettu alastomuutta eikä vertakaan. Sarjakuvakirja ei ole kuitenkaan mauton, vaan tulos on tyylikäs."
-Ilkka Dussel, Etelä-Suomen Sanomat
"...Huitulan Kalevala on viime vuosien yllättävimpiä kotimaisia sarjakuva-albumeita."
-Tommi Aitio, Salon Seudun Sanomat
"...Jo ensimmäinen osa Kristian Huitulan Kalevalan pohjalta tekemästä sarjakuvasovituksesta todisti, ettei tekijältä puutu kunnianhimoa ja että taitoa löytyy myös. Kotimaisista Kalevalaan liittyvistä sarjakuvana toteutetuista tulkinnoista Huitulan työ on ehdottomasti paras.
Pelkän runojen kuvituksen ja toiston tasolle Huitulan näkemys ei missään nimessä jää: albumissa on paikoin uljaasti rakennettuja jaksoja. Keskeisten henkilöiden hahmotus on samaten toimivaa, ehkä eloisin on taiteilijan Louhi- kuva.
-Sauli Pesonen, Kaleva
"...Puhekuplissa Kalevalaiseen runonlauluun tottuminen vie aikansa, mutta pian runojen poljento vie mennessään. Kuviltaan teos on tehokas. Se muistuttaa uusia yhdysvaltalaisia toimintasarjakuvia tai historiallista fantasiaa sieltä parhaasta päästä. Kuvissa on ylenmäärin dramaattisuutta: pitkät hiukset hulmuavat tuulessa, taivas on uhkaava, vesi mustaa ja kasvot nähdään usein lähikuvina, jopa vain kasvojen osaan rajattuna. Silti Huitula ei lipsahda mahtipontisuuteen, vaikka käykin sitä lähellä. Hän malttaa kertoa tarinaa."
-Heikki Jokinen, Helsingin Sanomat
"...Kristian Huitulan Kalevala on vuoden kotimaisen sarjakuvan helmiä. Huitulan taito siirtää kansalliseepoksen kerronta sarjakuvan kielelle on ihailtavaa; tarina etenee voimallisesti ja notkeasti. Kieli ja kuva elävät rinnan yhtä vahvoina.
Huitulan Kalevalaa lukiessa vakuuttuu Kalevalan olevan kaikkea muuta kuin jäykkä ja pölyttynyt, jalustalle nostettu aarre. Tapahtumat vyöryvät verevästi ja ihmiset ovat tosia.
-Pirjo Nenola, Iisalmen Sanomat
"...Runomittaista tekstiä ryyditetään mustavoittoisilla sivuilla ja taitavan kulmikkaalla piirrännällä, jolla Huitula saa ladattua ruudut täyteen oikeanlaista tunnelmaa. Taustatyötäkin on tehty, rakennukset, vaatetus ja esineet vaikuttavat erittäin perinnetietoisilta, mutta Kalevala-kliseisiin Huitula ei sorru, vaan on säilyttänyt oman modernin otteensa.
-Juha Ruotsalainen, Keskisuomalainen
"...Huitulan piirrokset juoksuttavat tekstiä jouhevasti. Hyvää kannatti odottaa. Sarjakuva-Kalevalaa voin suositella niille, joille koko Kalevala on liian tuhti pala. Kouluihinkin.
-Ritva Kolehmainen, Viikkosavo
"...Sarjakuvana tämä on kaikin puolin nautittava lukukokemus ja Huitula onnistuu löytämään jälleen uusia puolia kansalliseepoksestamme, sen sijaan että esimerkiksi kuvituksessa tyytyisi ainoastaan standardinomaisesti uudelleen versioimaan jo visualisoitua Kalevalaa.
Huitulan Kalevala on yhtenäinen, visuaalinen Kalevala, jossa annetaan kuvallinen muoto aiemmin kuvittamatta jääneellekin osalle kirjaa. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan teokseen.
-Markus Forsman, Kymen Sanomat
"...Ainakin niille, joille Kalevalan pänttääminen kouluaikoina osoittautui ylivoimaisen tylsäksi, kannattaa tutustua tamperelaisen Kristian Huitulan sarjakuvamuotoiseen Kalevalaan. Se luo vanhaan tarinaan tuoreita näkökulmia ja vetää lukijansa mukaansa rajantakaisten laulumaiden vaaralliseen elämään, josta ei puutu huumoriakaan.
Huitulan kuvakerronta on yhtä aikaa perinteistä ja modernia. Piirtäjä käyttää taitavasti hyväkseen vaihtuvia kuvakulmia sekä lähikuvien ja laajempien yleisnäkymien lomittamista toisiinsa.
-Markku Liitiä, Keski-Uusimaa
"...Kalevalan tarinat ovat nyt helpompia hahmottaa ja ymmärtää Huitulan laajan taustatyön ja osaavan kuvallisen tulkinnan kautta. Kuvat ovat jylhiä, Huitula taitaa mustan värin käytön, mustavalkoisuus ja synkkä piirrosjälki tekevät tehokkaan ja samalla maanläheisen vaikutelman.
Sarjakuva- Kalevalan myötä sarjakuvan populaarikulttuurisuus näyttää toivottavasti paremman puolensa, eli Huitulan omapäisen urotyön jälkeen sekä hänen sarjakuvansa ja samalla myös Kalevala saavat uutta lukijakuntaa."
-Janne Kauppila, Pohjalainen
"...Tämä Kristian Huitulan Kalevala-eepoksen jälkimmäinen puolikas on edeltäjänsä lailla laatutyötä. Moni kaupallinen kustantaja saisi olla ylpeä, jos pystyisi vastaavanlaiseen viimeistelytasoon kuin Huitula omakustanteessaan. Värikansi on hieno, samoin arkaainen takakansiaihe, ja koko sarjakuva on täysin vientikelpoista esimerkiksi amerikkalaiseen sarjakuvalehtiperinteeseen nähden.
Eksoottiselta sarja varmaan näyttäisi ulkomaisesta lukijasta, kun suomalaisia aihelmia, mm. saunaa on sirottunut kansainvälisten myyttien ( merihirviöt, auringon katoaminen, itse tehty vaimo, sisarusten välinen onneton rakkaus ) sekaan.
Muuten: Huitulan Iku-turso hakkaa Don Rosan version! Lopun kristinuskoviittaukset on toteutettu hienovaraisesti, ja Väinämöisen lähtö on aidosti haikea loppunousu.
-Kalervo Pulkkinen, SarjisMedia
Back